Zwykło się uważać, że jeżeli korzystna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa arabica w ziarnach
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma kompletnie przeróżne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niezmiernie podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa arabica
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest w większości wypadków poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie nieomal przez cały rok i adoruje ciepło, dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją integrować z aromatami, wobec tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dokumentnie skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.