Dotychczasowa kuchnia nadal żyje

Każda kuchnia cechuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są nadzwyczaj cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak sztampowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, swoistych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film