Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje ogromnego trudu. ciekawe informacje o kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też należytego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film