Subtelności kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia polska uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

dania kuchni polskiej premium

Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różne obyczaje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które pospolite są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, że najważniejszym oraz najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnorodnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w rzeczy samej dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści akcentują, że jest rozkoszna oraz sycąca.